Szivárvány Óvoda
Csillagfény Tagóvodája
3300 Eger Tittel Pál út 8.
06-30-749-5371
csillagfenyovoda@ekvi.hu
2017.04.01. HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
Tízórai abcde
Ebéd bcdef
Uzsonna cdefg


Óvodánk 1971-ben épült az Eger-patak partján, családias, emberléptékű lakótelep és kertes házak találkozásánál.
Egyik erősségünk a csendes zöldövezet forgalomtól mentes, tiszta levegőjű környezete. Udvarunk is fás, változatos terepadottságokkal rendelkezik. Sok változatos udvari játék segíti gyermekeink mozgásfejlődését.
Bölcsődével egy épületben működünk, hátrányunk, hogy az óvoda zömmel az emeleti szinten helyezkedik el - így nincs közvetlen kapcsolatunk az udvarunkkal, valamint kevés a kiszolgáló helyiségünk.
Óvodánk 90 férőhelyén négy csoportban neveljük gyermekeinket. A gyermekek nevelését 8 felsőfokú óvodapedagógusi végzettséggel rendelkező kolléganő végzi. Arra törekszünk, hogy két korosztályt próbáljunk ötvözni egy csoportban, néha ez is változhat.
Olyan gyermekközpontú, szeretetteljes, családias óvodai légkörbe várjuk a gyermekeket, ahol gondoskodó szeretet övezi őket. Nem siettetjük az óvodai élet megnyilvánulásait, hanem az egyes gyermekek tempójához igazítjuk azokat.
Olyan „védőhálót” alakítunk ki, ami biztonságot, sikert nyújt az iskolai beilleszkedéshez is.
Törekszünk a biztos értékrendet nyújtó nevelő munkára, a környezet változó igényeihez való alkalmazkodásra, színes programlehetőségeket biztosítunk számukra.
Biztonságos életritmust alakítunk ki, rugalmas keretet hagyva a tevékenységben való elmélyüléshez.

„ Ő azt hiszi csak játszik,
de mi már tudjuk, mire megy a játék,
Arra, hogy a világban otthonosan mozgó,
eleven eszű és tevékeny ember váljék belőle.”
/ Varga Domonkos /

Nevelő-oktató munkánk mottójaként választott idézet rámutat a távoli nevelési céljainkra: az életre nevelünk, játékkal.
Az Óvodai Nevelés Országos Alapprogramja valamint a Belvárosi Pedagógiai Program is elsődleges helyen emeli ki az egészséges életmód alakítását és a kisgyermekek testi-lelki szükségleteinek kielégítését. Ettől inspirálva indultunk el mi is ezen az úton, már 1997-ben megírt helyi Óvodai Nevelési Programunkban kiemelt szerepet kapott az Egészséges életmódra nevelés. Meggyőződésünk, hogy az óvodáskor az az életkor, amelyben a megszerzett ismeretek jelentősen befolyásolják az egészségi magatartást.

Célunk:

● A mozgásra és a játékra építve a jó közérzet, az egészséges testi állapot és a testi-lelki harmónia megteremtése.
● Képességek és készségek megalapozása, fejlesztése, amelyekkel saját életvitelüket befolyásolni tudó felnőtté válnak, s környezetükben jól eligazodnak. (egészséges életvitel igénye, alkalmazkodó készség, együttes munkára való készség, probléma – megoldó képesség, kapcsolatteremtő képesség, kommunikációs készség stb.)
● Céljaink megvalósítása során váljon belső igényükké az egészséges életmód.
● A játék és a mozgás elsődlegességére építve olyan személyiségjegyek megalapozása, amelyekkel gyermekeink alkalmazkodni tudnak a rájuk váró, megváltozott élethelyzetekhez, körülményekhez (szeretet, tisztelet, tolerancia, másság elfogadása, önismeret, bátorság, feladattudat, kreativitás, tudásvágy stb.), önmagukkal is harmóniában éljenek és szociális környezetükkel is találják meg az egyensúlyt.

Tagóvodánk helyi sajátosságai, kiemelt tevékenységi területek:

● Tágas tornatermünket 1996.-ban adták át, ekkor készítettük el saját mozgásfejlesztő programunkat, amelybe azóta már több jó mozgásfejlesztő programot is beolvasztottunk.
● Tornatermünk felszereltsége is sok új eszközzel gazdagodott az évek során. Ehhez nagy segítséget nyújt óvodánk Alapítványa, melyet a szülők és pedagógusok közösen hívtak életre 1992.-ben.
● A tornafoglalkozásokba hatékonyan beépítettük a gyermekek nagy örömére a tartásjavító és lábtornát, amelyhez sok szakirányú képzésen vettünk részt.
● Középső csoporttól heti rendszerességgel járunk, a patakparti sétányra kocogni a legnagyobbak pedig a városi stadionban tehetik próbára állóképességüket.
● A csoportszobában is lehetőséget adunk a mozgásra a billegők, egyensúlyozók, trambulin és ugróiskola biztosításával.
● Az óvodánk közelében néhány évvel ezelőtt kialakított „Közlekedési Park” adta lehetőségeket kihasználva rendszeresen szervezünk a csoportoknak biciklis délelőttöket, ahol az otthonról hozott és az óvodai kerékpárokkal próbálhatják ki ügyességüket a gyermekek.

Hagyományaink, rendezvényeink:

Egy tanévben három alkalommal szervezünk „Egészség heteket”, amelynek részeként „Egészség délutánra” hívjuk a Szülőket.
● az őszi egészség délutánt a „Tök naphoz” kapcsoljuk, amikor a délelőtt folyamán a gyerekekkel tökös finomságokat sütünk, délután a tök lámpások faragása veszi kezdetét a szülőkkel közösen. A finomságok elfogyasztását követően szülők és gyermekek közösen énekelve felvonulunk a lámpásokkal az óvoda környékén.
● Az „Egészséges sütemények versenye” a farsang hetében kap helyet.
Nagy népszerűségnek örvend ez a szülők körében, hiszen maguk készítik el a süteményeket és közös kóstolás után ők szavazhatják meg a győztes sütiket.
● A tavaszi „Mozogj többet az egészségedért” egészséghéten egy délután alkalmával közösen készítünk a szülőkkel és gyerekekkel különleges gyümölcs- és zöldségsalátát, turmixot, mókás szendvicseket, műzlit és magvakat kóstolunk. Kóstolás után közös zenés tornára invitáljuk a szülőket a szomszédos iskola udvarára.
● Minden második évben megszervezzük a Belvárosi óvodák kisgyermekeinek a Csillagfény tagóvoda Egészségnapját, melyen játékos feladatokon keresztül próbálhatják ki tudásuk legjavát a gyermekek.
● A Tittel Pál úti Óvodáért Alapítvány 1992-ben alakult azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson az óvodánk életének azon területein, amelyek az óvoda anyagi lehetőségeit meghaladják. Az évek során a Szülők is átérezték ennek szükségességét és támogatták alapítványunkat adójuk 1%-val valamint részvételükkel a Jótékonysági Árveréseken és az Alapítványi Bálokon.
● A Karácsonyi vásár is üde színfoltja óvodánknak, hiszen a szülők, nagyszülők és a dolgozók által készített meglepetéseket vásárolhatják meg kicsik és nagyok.

Kapcsolataink:

● Több éve tagjai vagyunk az országosan működő Gondolkodj egészségesen és az Egészségesebb Óvodákért hálózatnak. Több általuk szervezett konferencián vettünk részt.
● Mivel az egészség délutánok nagy népszerűségnek örvendenek a szülők körében ezért sok segítséget is kapunk Diatetikus, Gyógyszerész, Gyermek orvos ill. Egészségmegőrzéssel foglalkozó szülők részéről a mindennapjainkhoz.
● A Generali Biztosító egészséges életmódhoz kapcsolódó pályázatain több éve részt veszünk legtöbbször sikeresen.


Szervezeti és Működési szabályzatPedagógiai ProgramHázirendAdatkezelési SzabályzatÉszrevételek


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata
Minden jog fenntartva 2024 (c)