Benedek Elek Óvoda
Bervavölgyi Tagóvodája
3300 Eger I.sz. lakótelep 9. ép.
06-30-384-3006
bervaovi@ekvi.hu
2017.04.01. HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
Tízórai abcde
Ebéd bcdef
Uzsonna cdefg

Bemutatkozunk

A Bervavölgyi Tagóvoda 2011 óta a Benedek Elek Óvoda legészakibb tagintézménye. Eger város külterületén, csodálatos zöld övezettel körülvéve helyezkedik el, a Felnémeti Berva városrészben. Az óvoda az 1950-es években épült a lakóteleppel együtt. 2017-ben vehette át az óvoda az Örökös Zöld Óvoda címet.

Négy vegyes életkorú csoporttal működünk. Alkalmazotti közösségünk 14 fő, mindannyian munkájukban elhivatott, lelkes kollégák. Az óvó nénik mellett a gyermekek nevelését óvó bácsik is segítik. A logopédiai fejlesztést logopédus végzi. A rászoruló gyermekek pszichológiai megsegítését óvodapszichológus látja el. Mindkét fejlesztést helyben, az intézményben tudjuk biztosítani.

Óvodánk épületében 4 csoportszoba, csoportonként öltöző szoba, mosdóhelyiségek, fejlesztő szoba és tornaterem áll a gyermekek rendelkezésére. Csoportszobáink az innovatív Rousseaui természetelvű módszernek megfelelően erdészház hangulatát idézve, nagyszüleink rusztikus bútoraival vannak berendezve. A természet közeliség a csoportokban determinálja a nyugodt hangulatot, hozzájárul a gyermekek kiegyensúlyozott mindennapjaihoz. Az óvoda folyosóin megteremtettük a szabad mozgás lehetőségét: mászó-fal, csúszda, hinta, taktilis érzékelő pálya és homokozó áll a gyermekek rendelkezésére a nap bármely szakában.

A szakmai munka 2017-től a Rousseaui Természetelvű Óvodai Pedagógiai Program innovatív módszerei alapján folyik. Tevékenységeink nagy része a természet közelségében, az óvodától rövid sétával megközelíthető határban, erdőben, patak mellett, parkban, szántón zajlik.

Alapelvünk: A kisgyermeknek oly tapasztalatra van szüksége, melyet még nem szerzett meg, oly érzelmekre, melyeket még nem élt át, mert csak így érezheti azt az összetett benyomást, amely egyszerre ered mindezekből az érzékelésekből. Célunk, hogy olyan lehetőségeket biztosítsunk a gyermekek számára, amelyekkel közvetlen tapasztalatszerzés útján ismerhetik meg az őket körülvevő világot.

A Rousseaui módszer különleges lehetőségei:
⁍ adott terepen végzett tevékenykedés
⁍ összefüggések megláttatása, kognitív gondolkodás fejlesztése a
   természet lehetőségeit felhasználva
⁍ cselekedtetésen, tapasztaláson alapuló élményszerzés
⁍ környezettudatos magatartásformák megalapozása
⁍ az egészséges életmód kialakítása
⁍ a természeti környezethez fűződő pozitív viszony kialakulása
⁍ természetes életterek megtapasztalása

Óvodánkhoz tartozik több mint 1500 m2 udvar, ahol a játékeszközök mellett óvodakert, komposztáló, KRESZ park, simogató kert biztosít a gyermekek számára élményt.

Mottónk:

"Tegyétek növendéketeket figyelmessé a természet jelenségei iránt, s akkor csakhamar kíváncsivá fogjátok tenni! Mialatt azonban tápláljátok kíváncsiságát, soha ne siessetek kielégíteni! Adjátok keze ügyébe a kérdéseket, és hagyjátok, hadd oldja meg ő maga! Ne azért tegyen szert tudásra, mert ti megmondtátok neki, hanem azért, mert magától megértette: ne tanulja a tudományt, hanem találja fel. Ha csak egyszer is tekintéllyel helyettesítitek a gondolatot elméjében, nem fog többé gondolkodni, mások véleményének játékszerévé válik mindörökre.!"

Rousseau

Észrevételek


Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata
Minden jog fenntartva 2024 (c)